Fák metszése a téli nyugalmi időszakban

Fák metszése a téli nyugalmi időszakban

A metszés munkáinak elvégzése sok szempontból körültekintést igénylő feladat, törekedni kell arra, hogy ez a művelet a legkevesebb terheléssel járjon a növények számára. Nemcsak a mód, de az idő megválasztása is fontos a fákra gyakorolt élettani hatás miatt. Ezért a metszést mi is mindig az adott növény egyéni életritmusához igazítjuk, de sok esetben érdemes a téli fagymentes napokra tervezni, amikor a fák nyugalomban vannak, különösen, ha erőteljes beavatkozásra van szükség. 

A tél nagyobbrészt mélynyugalmi állapotban telik, amikor a hajtásnövekedés hormonálisan gátolt, majd a tavasz közeledtével, amikor a rügyfakadás megindul, de az időjárás még nem engedi a teljes kibontakozást, megkezdődik a kényszernyugalmi állapot. 

Ez az időszak végre eljött, így neki is láttunk a munkának. Állvány, létra, kézi és gépi teleszkópos eszközeink kerültek most bevetésre. Elsősorban az elszáradt, törékeny, beteg, sérült ágakra és vesszőkre koncentráltunk, ezután az egymást keresztező ágak eltávolításával és a sűrű területek további ritkításával megnyitottuk a  lombkoronát, így fiatalítva meg a fákat.  

Természetesen a munkák végeztével következett a rendrakás, lombszedés, mulcsozás, ágdarálás.

 

Create your account

[ct-user-form form_type="register"]