Magaságyások tervezése és kivitelezése

Magaságyások tervezése és kivitelezése

1

Alapos tervezés

Időtállóság, rétegrend figyelembevételével
2

Megépítés

Kivitelezés időtálló anyagokkal
3

Megfelelő termőközeg

Üde, vízáteresztő, tápdús talaj
4

Kicsattanó zöldségek

Friss, zamatos zöldségek a konyhaasztalon

Magaságyás esetén a művelendő földfelület fából vagy más anyagból készült kerettel ki van emelve a talajszintből.

Ennek előnye, hogy kertünk talajától függetlenül alakíthatjuk ültetvényeink földjét. Kis alapterülete, kazettás felépítménye miatt kevesebb vízzel, ritkábban kell öntözni, de természetesen öntözőrendszer is alkalmazható. Ideális 70 – 90 cm -es magassága derékbarát, ami hajlongás nélküli, könnyebb művelést tesz lehetővé.

A jó minőségű talaj elérése érdekében fontos a megfelelő rétegrend kialakítása, emellett célszerű komposzttal, szerves anyagokkal javítani a földet, így üde, tápdús és kellően vízáteresztő termőközeget kapunk.

A magaságyás alján elhelyezett vakondháló véd a vakond és más rágcsálók ellen. A hálóra elsőként összedarabolt gallyakat terítünk 20- 30 cm vastagságban. Erre a gyorsabban bomló fűnyesedék, lehullott lomb és kerti hulladék földdel kevert rétege kerül. Ezt követi a komposzt vagy érett trágya és föld keveréke, amit a legfelső termőföld vagy virágföld réteg zár. Így biztosítjuk a hőtermelő és hőmegtartó képességet is, amelyek ideális körülményeket termtenek a gyökerek fejlődéséhez, illetve a folyamatosan bomló zöldhulladék tápanyagként hasznosul növényeink számára.

A különféle anyagokból épített magaságyások nemcsak haszon, hanem dísznövények számára is optimális környezetet biztosítanak. Esztétikus megjelenésükkel pedig dekorelemként, de akár térelválasztóként is szolgálhatnak.

Fából
Betonból
Gabionból
Szárazon rakva
Előre gyártott betonelemekből
Terméskőből betonágyazatba

Életképek

Jó itt dolgozni! Az itt megjelenő képeink rólunk szólnak a kulisszák mögül, olykor nem mindennapi módon tükrözve minket.

Profi kertészt keres?

Legyen Ön és kertje harmóniában a természettel. Kérje benne segítségünket most!

Create your account

[ct-user-form form_type="register"]