Tavaszi gyepgondozás

Tavaszi gyepgondozás

Nemcsak a növényeink, de a kerti gyepfelületek is folyamatos ápolást és törődést igényelnek, hiszen a fűvel borított területek látványa is hozzájárul a kert rendezettségéhez, szépségéhez. Különösen igaz ez a telepített gyepekre. 

Sokan azt gondolják, hogy a rendszeres fűnyírással a gyepgondozás meg is valósul, ám gyakran tapasztaljuk, hogy a gyep épp az évközi fűnyírás során bennmaradt fűnyesedéktől betömörödik, filcesedik, sőt olykor moha telepszik meg benne. Tavasszal ezért szükséges lehet az első fűnyírás után gyepszellőztetést is végezni, amivel a gyep megszabadul az elhalt fűmaradványoktól is, ezáltal levegősebbé válik, felfrissül, jól lélegzik és szépen megújítja önmagát. 

További gondoskodást jelent, ha a gyepszellőztetés és az így kezelt füves terület megtisztítása után szükség esetén az esetleges foltokat felülvetjük, illetve gyeptrágyázással plusz tápanyaggal látjuk el. A megújulást ilyenkor a kora tavaszi időjárás is segíti, hiszen az évnek ebben a szakában a csapadékmennyiség, a hőmérséklet és a napsütéses órák száma ehhez éppen ideális. 

Óbudai kertünkben idén nem volt elég a szokásos tavaszi rutin, mert korábban elég nagy területen kiégett a fű, amit rendbe kellett hoznunk, ezt a részt újra kellett füvesíteni. Ennek előkészítéseként ősz végén is alkalmaztuk a gyepszellőztetést, de látva a talajszerkezetet, szükségesnek láttuk a komolyabb talajlazítást is, ehhez hívtuk segítségül gépparkunk legújabb tagját, egy remek kapálógépet. A fűmagvetés előtt talajegyengetéssel, hengerezéssel egy szép, egyenletes felület kialakításán munkálkodtunk, majd az apró magokat a talaj felszínén lazán bedolgoztuk és a kelést indítótrágya kijuttatásával támogattuk meg. Legközelebb már bizonyosan szépen zöldellő talajfelszín lesz, a most még kopár terület.

Create your account

[ct-user-form form_type="register"]