Térkő burkolat újragondolva

Térkő burkolat újragondolva

Nagy feladat elé állt csapatunk.

Hatalmas ezüstfenyőt döntött ki a vihar, amely a burkolat egy részét megrongálta. A térkő felülete elkoszolódott, illetve több helyen süllyedés jelent meg rajta. A helyszíni felméréskor megbontottuk a burkolatot, és a süllyedés okozataként a nem megfelő alépítmény került megállapításra. A 0/16-os sóder és töltősóder nem alkalmas teherhordó réteg kialakítására. 

Adott tehát a probléma, oldjuk meg!

Elsőként letisztítottuk a felületet a nagyteljesítményű gőzborotvával, majd elkezdtük fölszedni és deponálni a térkövet, minták szerint rendszerezve.

Ezután jöhetett a bobcat, amely eltávolította a fatuskót, majd a meglévő rétegeket talajszintig, teherautóra rakodta mindezt, ami így került elszállításra.

Megkezdődhetett a régi szegélyek renoválása és az újak kialakítása betonágyazatba. Az ehhez szükséges 60/16-os sódert megmentettük a régi teherhordó rétegből. Így már csak cementre kellett költenünk.

Ezután nekiláttunk a stabil alaphoz szükséges rétegrend kialakításának, ami a jó vízelvezetésű 0/40-es poros bazalt terítésével és gépi tömörítésével indult, majd a 2/4-es osztályozott andezitréteg jött, amely drágább ugyan, de teherbíróképessége jobb, mint más finomszemcsés anyagoknak.

És elkezdődhetett a burkolás. A többféle méretű és színű kő, no meg a virágminta gondos odafigyelést követelt. A munkának ezen része számos agysejt és kesztyű pusztulásához vezetett, de megbírkóztunk vele.

Besöprés, majd gépi vibrálás és a burkolatban helyet kapott egy kis ágyás, amely törzses gömb babérmeggyével és színes virágaival üdvözli, lelkesen támogatja a megfáradt és megpihenni vágyó hazatérőket.

Szakmai érdekességként érdemes megemlíteni, hogy öntözőrendszer híján az öntözés megoldására geotextilbe tekert perforált dréncsövet helyeztünk a talajba, amely közvetlenül a gyökérzónában történő vízutánpótlást tesz lehetővé a növények számára, amelyek így intenzívebb és ritkább öntözést igényelnek.

A megújult burkolatot örömmel vették használatba a tulajdonosok, ami minket is felvidít. 

Create your account

[ct-user-form form_type="register"]