Egy kis kert nagy munkálatai 2022. őszén

Egy kis kert nagy munkálatai 2022. őszén

Gyönyörű őszi napra ébredt a kert, de még nem sejtette, hogy mekkora változás veszi kezdetét.

A tulajdonosok tavaszra üde kertet, szép gyepet és növényeket szeretnének, illetve azzal bíztak meg minket, hogy segítsünk megoldani az esővíz elvezetését és növeljük meg a terasz területét. A munkát elkezdtük, kérésüket két lépcsőben valósítjuk meg. Az idei őszi munkák után vár még ránk egy tavaszi forduló. 

A kivitelezés első részeként tehát, még a tél beállta előtt elvégeztünk minden olyan durva terepmunkát, ami szükséges volt ahhoz, hogy tavasszal a füvesítést és növénykiültetést megkezdhessük. 

Első lépésben kiemeltük a kerítés mellett sorakozó tuskókat, amiben egy forgókotró gép is a segítségünkre volt. Nemcsak a tuskókkal volt dolgunk, hanem a bentmaradt gyökerekkel is.

Az ereszcsatornához csatlakoztatott szikkasztó a lehulló csapadékvíz elvezetését, annak a talajban történő biztonságos elszivárgását segíti, ami ebben a kertben nem volt megoldott. Sokféle szikkasztó létezik, mi a könnyen mozgatható műanyag szikkasztó alagutak mellett döntöttünk. Ennek a típusnak további előnye még az időtállósága és nagy teherbírása is. Így másnapra a munkagép maradt, ami továbbra is nagy segítségünkre volt. Kiástuk a szikkasztóknak szánt árkokat. 

A szikkasztókat geotextillel burkoltuk be. Ez azt a célt szolgálja, hogy a rendszer a későbbiekben is tiszta maradjon, ne kerülhessen az alagutakba semmi, mert pl. a föld, a növények benőtt gyökerei idővel eltömődést okoznának. A geotextil a csapadékvízet átereszti, ami innen a talaj alsóbb rétegeibe több irányban elszivárog és ott hasznosul. 

Miután a szikkasztókat bekötöttük és betemettük az árkokat, eldolgoztuk a talajfelszínt, majd nekiláthattunk a teraszbővítésnek. Először egy stabil alapot alakítottunk ki, ezt a vasalatok elkészítése követte, végül kialakítottuk a betonfelületet.

A munkálatokat fűmagvetéssel zártuk, ami a téli időszakban ideiglenes talajtakaróként szolgál majd, védi a talajt és megelőzi többek között a sáros talajfelszín kialakulását, ami pedig a ház lakóinak jelent könnyebbséget.

Tavasszal a munka folytatódik, amit már most nagyon várunk, hiszen akkor telik meg igazán színnel és élettel a kert. Kialakítjuk a végleges gyepfelületet és sok szép növényt ültetünk majd el. Beszámolónkat akkor természetesen folytatjuk, megmutatjuk, hogyan szépült meg ez a kis kert….

Create your account

[ct-user-form form_type="register"]