A nagy kertátalakítás 2023 tavaszán

A nagy kertátalakítás 2023 tavaszán

Egy fiatal házaspár keresett meg minket, hogy segítsünk a kert megújításában. Örömmel vállaltuk a feladatot, hisz megint lehetőség nyílt a kreativitásunk mozgósítására és a változatos munkavégzésre. Első körben szikkasztó telepítése, öntöző rendszer kiépítése, füvesítés, kocsibeálló térkövezése, fák ültetése, málnasor telepítése, kordonkészítés és kerítésmagasítás szerepelt az elképzelések között.

A tervezés során igyekeztünk fiatalos, szellős, és kellő mozgásteret biztosító kertképet kialakítani, ahol van elegendő terület a három nagy mozgásigényű kiskutya számára, no meg a Dogdance versenyekre történő felkészülésekre, illetve marad hely a későbbiekben felépítendő magaságyásoknak és a kialakítandó komposztálónak is. 

Amikor elkészült a terv, kezdődhetett végre a munka. Öntöző rendszerek telepítésével foglalkozó kollégánk a megelőző napokban már járt a helyszínen, lerakta az öntözőcsöveket és  a szórófejeket. Ezután jöhettünk mi. Többnapos munkáról volt szó, így alaposan át kellett gondolnunk, milyen eszközökre lesz majd szükségünk. A telephelyen ennek megfelelően bepakoltunk mindent, az autó zsúfolásig megtelt szerszámokkal, gépekkel.

Mire kivonultunk, megérkezett a kotrógép is, ami eddig oly sokszor segítségünkre volt már. Majd egy nap leforgása alatt látszólag óriási felfordulást csináltunk a kertben… nem is lehetett ez másképp, a földmunka már csak ilyen. Fel kellett szedni a régi beton autóbejárót, és a helyén ki kellett alakítani az új behajtó nyomvonalát, ahová gyephézagos térköveket rakunk majd. Ezután ki kellett ásni az esővíz elvezetését szolgáló csatornacsövek és a szikkasztó helyét.

Amikor ezzel megvoltunk, mondhatjuk, hogy rutinos mozdulatokkal helyére raktuk és összeillesztettük a szikkasztó alagút elemeit. Az egésznek adtunk egy geotextil borítást, ami védi az elszennyeződéstől és a fák gyökérzetétől, az esővizet viszont átereszti a talajba. Az ereszcsatorna végződésekhez folyókákat illesztettünk, majd a két csapadékvíz- elvezető és a szellőző eret bekötöttünk a rendszerbe.

Az új autóbejáróhoz tervezett gyephézagos kövek alá egy stabil, teherbíró sóder, rajta pedig egy betonágy alapot készítettünk, ebbe fektettük a nagy térkőelemeket, amik így biztosan nem mozdulnak el a helyükről használat közben. A pontosság itt is számított, a vízmértékek sem unatkoztak. 

A gép segített betemetni a kiásott árkokat, de nagyon sok földet kellett széthordani kézzel, talicskával is. Igyekeztünk már eleve nagyjából egyenletesen eldolgozni a talajt, hogy minél kevesebbet kelljen bajlódni a sima felszín kialakításával, ami a telepítésre váró robotfűnyíró miatt különösen fontos volt. Ettől függetlenül volt dolgunk a talajegyengetéssel, ami a fűmagvetés előtt várt ránk. Közben pedig, ügyes kezű munkatársunk felhegesztette a kerítés magasítását.

Kertész lelkünknek ezután jólesett a várva várt ültető munka. Négy nagyobbacska fát ültettünk és rögzítettünk karókhoz. A karókat pár év múlva akkor lehet eltávolítani, ha a fa gyökérzete megerősödött annyira, hogy egymaga is képes lesz megkapaszkodni a talajban és stabilan megtartani a fát. 

A málnasor és hozzá a kordon elkészítése szintén hálás feladat, nem beszélve a fűmagvetésről. Minden növény-jövevényt megtámogattunk egy kis tápanyaggal, be is öntöztük őket, és most várjuk, hogy a természet egy kicsit átvegye az irányítást és segítse az életet itt a kertben.

A kutyusoknak még most nehéz, mert amíg a gyep meg nem erősödik, addig nem élvezhetik a kert nyújtotta örömöket, de ami késik, nem múlik, ugye….

Kis türelem és mutatjuk, hogyan alakul és szépül tovább a kert… folytatjuk! 

Create your account

[ct-user-form form_type="register"]