phone home menu search camera trash close menu1 menu1 menu1
30/644-67-99

Kertápolás

Kertépítés, átalakítás előtt nagyon fontos átgondolni, mennyi időt tudunk a kerti munkálatokra rászánni a hétköznapokban. Ahhoz, hogy növényeink kiegyensúlyozottan fejlődjenek és kertünk mindig elkápráztasson, rendszeres odafigyelés szükséges. Tekintsük át, mennyi mindenről kell gondoskodni!

Az egész év alapja a tavaszi kertindítás körültekintő elvégzése. Először is minden növénynél gondoskodnunk kell a személyreszabott tápanyagutánpótlásról. Ezt a lépést nem szabad kihagyni, ha hosszú távon szeretnénk egészséges, dús növényzetet kertünkbe. A gyepnek, fáknak, virágoknak mind más az igényük, ezért másfajta tápanyagokat kell kijuttatnunk nekik. Mi a természetes megoldásokat szoktuk ajánlani, már ezekből is széles paletta áll rendelkezésre a komposztált szerves trágyától a biostimulátorokon, talajbaktériumokon át a lombtrágyákig. Növényeink meghálálják a lemosó permetezést, valamint a tavaszi metszést is. Ez utóbbi nem csak esztétikai szempont, hanem hozzájárul a kiegyensúlyozott fejlődéshez, gyümölcsfáknál az egészséges terméshez. A fű kiemelt gondoskodást igényel, ilyenkor érdemes elvégezni a trágyázás és az igény szerinti felülvetés mellett a gyepszellőztetést is. Sokan gondolhatják, hogy a szellőztetés afféle úri huncutság, de valójában ez egy olyan lépés, ami segít a fűnek megerősödni és ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben. Érdemes időt szakítani rá!

Vegetációs időszakban legfontosabb a locsolás, amire optimális megoldást nyújt az automata öntözőrendszer. A tavasszal virágzó fákat és cserjéket ilyenkor tudjuk metszeni. Nem meglepetés, hogy a gyömnövények is ilyenkor a legaktívabbak, rendszeresen kell gyomlálni, esetleg gyomirtó szereket alkalmazni. Nyáron érdemes ismét gondoskodni a tápanyagok célzott kijuttatásáról, valamint az elnyílt virágok folyamatos eltávolításáról. A gyepünket rendszeresen, a legintenzívebb növekedési időszakban 5-7 naponta szükséges nyírni.

Ha az időjárás is úgy engedi, késő őszig élvezhetjük kertünkben a virágokat, de október végén már mindenképpen el kell kezdeni a felkészülést a téli időszakra. Egy újabb gyepszellőztetés fokozza a talaj vízelvezető képességét is, ezáltal segít felkészülni a csapadékosabb időszakra. Az elszáradt levelek között könnyen áttelelnek a kártevők, ha ezeket eltakarítjuk, az nagyban hozzájárul tehát a növények egészségéhez is, akárcsak egy újabb lemosó permetezés. Sok növényt ilyenkor kell visszametszeni, és gondoskodni a fagyérzékeny fajták takarásáról is.

Rohanó életvitelünk mellett sokszor nincs elég időnk arra, hogy mindezekre a részletekre oda tudjunk figyelni, pedig enélkül hiába a magas költségvetésű kertépítés, nem lesz hosszútávú az eredmény. Ahogy egy új autót is elhordunk a kötelező szervízekre, úgy kellene növényeinkről is tervszerűen gondoskodni. A mi szakmánk elsődleges célja a növények szakszerű gondozása, cégünk ennek érdekében személyre szabott kertápolási csomagokkal segít abban, hogy önnek csak az élvezet legyen az osztályrésze kertjében.